ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΣΙΤΗΡΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΨΥΧΑΝΘΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΨΥΧΑΝΘΗ ΒΡΩΣΙΜΑ ΕΑΡΙΝΑ ΣΙΤΗΡΑ ΧΟΡΤΟΔΟΤΙΚΑ ΨΥΧΑΝΘΗ ΒΑΜΒΑΚΟΣΠΟΡΟΣ ΠΑΤΑΤΟΣΠΟΡΟΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ
ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΦΥΤΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΠΟΡΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ
 

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΛΑΤΥΦΥΛΛΟΣ (Ocinum basilicum)
Ο βασιλικός είναι μονοετής πόα. Είναι πολυμορφικό φυτό με πολλές ποικιλίες που ξεχωρίζουν από το μέγεθος, το χρώμα ,την υφή των φύλλων, το χρώμα της ταξιανθίας , αλλά και την χημική σύσταση των αιθέριων ελαίων.

ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Ο βασιλικός προέρχεται από τροπικές και υποτροπικές χώρες γι’αυτό και απαιτεί υψηλές θερμοκρασίες ανάπτυξης. Η άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης του βασιλικού είναι 25 0 C, ενώ αντέχει σε πολύ ψηλές θερμοκρασίες αν υπάρχει επάρκεια υγρασίας στο έδαφος . Σε θερμοκρασίες κάτω από 70 C παθαίνει σοκ. Αποδίδει καλά σε εδάφη μέσης σύστασης, πλούσια σε οργανική ουσία, καλά στραγγιζόμενα, με καλό πορώδες και πολύ ευρέα όρια pH 4,5-8,2 (άριστη τιμή 6,4). Οι απαιτούμενες μονάδες βασικής λίπανσης Ν-Ρ-Κ είναι 20-20-20 κατά στρέμμα ενώ απαιτούνται και λίγες μονάδες επιφανειακής λίπανσης Ν (5-10 μονάδες ανά στρέμμα). Αντιδρά πολύ θετικά στην οργανική λίπανση. Αν προσθέσουμε περίπου 4 τόνους κοπριάς ανά στρέμμα, πετυχαίνουμε κατά προσέγγιση την απαιτούμενη ποσότητα. Ο βασιλικός είναι πολύ απαιτητικός σε νερό. Έτσι η καλλιέργειά του απαιτεί πολλές και συχνές αρδεύσεις.

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
Ο βασιλικός πολλαπλασιάζεται κυρίως με σπόρο ο οποίος παράγεται σε αφθονία. Μπορεί να εγκατασταθεί στο χωράφι με απευθείας σπορά στο χωράφι. Στην περίπτωση αυτή απαιτούνται 30 γρ. σπόρου ανά στρέμμα. Αν όμως δεν καταπολεμηθούν τα ζιζάνια η καλλιέργεια αποτυγχάνει. Γι’αυτό τις περισσότερες φορές γίνονται πρώτα σπορεία και μετά τα σπορόφυτα μεταφυτεύονται στο χωράφι. Ο σπόρος σπέρνεται συνήθως αρχές Απριλίου σε σπορεία ή κυψέλες και φυτρώνει σε 7-12 μέρες Ο απαιτούμενος χώρος σπορείου είναι 6-7 τ.μ. ανά στρέμμα και σε κάθε τ.μ. σπέρνονται 3 γραμμάρια σπόρου. Περίπου ένα μήνα μετά το φύτρωμα και αφού τα φυτάρια έχουν αναπτύξει ύψος 10-12 εκατοστών μεταφυτεύονται στο χωράφι με φυτευτικές μηχανές ή με το χέρι.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
Ο βασιλικός καλλιεργείται για όλο το υπέργειο μέρος του. Η συγκομιδή γίνεται στο στάδιο της πλήρους άνθησης όταν καλλιεργείται για αιθέριο έλαιο. Όταν καλλιεργείται για δρόγη (ξηρή ή χλωρή) συγκομίζεται πριν την άνθηση. Επειδή ο βασιλικός έχει μεγάλη ικανότητα αναβλάστησης οι συγκομιδές είναι πολλές.

ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Ο βασιλικός είναι ευαίσθητος στην αδρομύκωση η οποία προκαλεί μάρανση και στην συνέχεια ξήρανση του φυτού πριν ολοκληρώσει την ανάπτυξή του.
Από τα έντομα ζημιές μπορεί να προκαλέσουν οι αφίδες και το πράσινο σκουλήκι.

ΧΡΗΣΗ
Ο βασιλικός χρησιμοποιείται ως αρτυματικό-φαρμακευτικό φυτό. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, αρωματοθεραπεία και ως απωθητικό εντόμων.
Επιστροφή